Ilse van den Anker

Blog van Ilse: Loyale klanten op 1!

Je kent ze wel, van die mensen die voor iedere winkel een klantenpas hebben. Ja zo’n persoon ben ik. Ik sla een goede aanbieding niet snel af en word blij van alle mailtjes met kortingsbonnen die ik op mijn verjaardag ontvang. Dat wij Nederlanders gek zijn op kortingen en spaaracties staat buiten kijf. En dat steeds meer winkels werken met loyaliteitsprogramma’s is ook een feit. Maar waarom is het voor winkels zo belangrijk om zo’n programma te hebben?

Meten is weten

Wat, wanneer en hoe vaak kopen klanten bij een winkel? Waar komen ze vandaan en hoe oud zijn ze? Een kleine greep uit de vragen die loyaliteitsprogramma’s helpen te beantwoorden. Door data te verzamelen krijgen winkels steeds meer kennis over hun klanten. Op basis hiervan kunnen zij voorspellingen doen en daarop hun voorraad plannen én hun assortiment aanpassen op de behoefte en het koopgedrag van klanten. Op deze manier creëert de winkel aantrekkelijke voordelen voor de klant, wat de klantbinding versterkt. En het gaat verder dan dat. Winkels krijgen namelijk niet alleen inzicht in het koopgedrag, ze kunnen dit gedrag ook beïnvloeden.

Online only

Zo sturen winkels klanten naar de online shop in plaats van de fysieke winkel, door een online only korting aan te bieden. Door extra punten of zegels aan bepaalde producten te koppelen wordt de kans vergroot dat klanten voor dit product kiezen en door stapelkorting aan te bieden zullen klanten hoogstwaarschijnlijk meer producten kopen dan wanneer dit product geen korting zou hebben.

Héél interessant voor winkels dus: kom maar op met die data! De grote hamvraag is… hoe krijg je klanten zo ver om deel te nemen aan het loyaliteitsprogramma en deze data dus beschikbaar te stellen?

#FOMO

Spaaracties, gratis producten, kortingen op producten of uitjes en ga zo maar door; winkels bedenken de meest uiteenlopende aanbiedingen om klanten aan ze te binden. Door deze extra’s exclusief aan deelnemers aan te bieden, vergroten winkels de kans dat klanten zich aanmelden voor het klantprogramma. Want wees eerlijk, die aanbiedingen loop je liever niet mis, toch?

Jumbo Extra’s

Ook onze opdrachtgever Jumbo lanceerde onlangs een loyaliteitsprogramma: Jumbo Extra’s. Met Jumbo Extra’s spaart de klant onder andere voor producten die relevant zijn voor hem of haar en voor kortingen op leuke uitjes. Dankzij dit programma krijgt Jumbo meer inzicht in de wensen van de klant en kan ze klanten nog beter helpen. Benieuwd naar het programma? Lees hier meer en download de app! Natuurlijk doe ik al mee… 😉

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.